Verslag NK F3RES wedstrijd 23-07-2022

Het is nu vakantieperiode maar de F3RES wedstrijden gaan gewoon door.
Met dit keer een wedstrijd in het Brabantse Drunen. Drunen was dus een uitvlucht voor het veld in Vught doordat het luchtruim daar gesloten is. Een Notam van de EBI in Vught zorgt ervoor dat daar alles, in de lucht (tot 1500ft), niet is toegestaan.
Gelukkig had onze boer, van het Vughtse-wedstrijdveld, contacten met andere boeren in de buurt. En daarmee was er een mooi veld in het Drunense geregeld.

Iedereen was op tijd aanwezig en ook mochten we weer een nieuwkomer verwelkomen, altijd leuk, helaas ook 2 afmeldingen, jammer maar dat kan altijd gebeuren. We hadden ook een deelnemer die niet kon inschrijven via de website maar dacht, ik kom toch! Hij had geluk, we konden heel gemakkelijk één opzegger vervangen in Gliderscore, daarmee kwam het aantal deelnemers vandaag op 14. Wat een geweldig programma is dat Gliderscore, heerlijk flexibel.

5 Lijnen en 3 groepen vliegen, dat wordt aanpoten in de wedstrijd.
Het veld was binnen 3 kwartier opgezet waarna er meteen proefstartjes gemaakt konden worden. Na de briefing werd er na een paar proefstartjes meteen gestart met de wedstrijd.

Een Noorden wind, dat lijkt voer voor thermiek. We hadden dit keer een extra handicap: er was bijna geen wind. Dat maakt zo’n RES-start altijd uitdagend, hoge starts werden er bijna niet gemaakt. Sommige vliegers wachten even na het startsignaal, andere gaan meteen weg. Wat de juiste keuze is? Je kunt het na de ronde evalueren, analyseren en je conclusies trekken. Achteraf had je wellicht wat anders besloten.

Vandaag heb ik prachtige vluchten gezien waarvan je denkt, nou, die heeft dat belletje niet gevonden die gaat landen. Maar dan tijdens het binnenvliegen wordt er toch nog een klein belletje opgepikt en wordt de hele vlucht toch nog vol gevlogen. Prachtig om dat “gevecht” te zien.

Ook enorme dalers rond de bellen. Ik had er zelf een keer last van. Ik was aan het draaien maar het wilde niet echt stijgen. Dan maar doorvliegen naar een groepje wat een bel had gevonden. Tijdens dat doorvliegen kwam ik in een enorm daalgebied terecht waarbij ik en mijn coach dachten: “nou da’s gebeurt”, toch maar doorvliegen met enig risico en dan lager toch iets oppikken en met mooie ronde cirkeltjes je RES-kist weer naar grote hoogte draaien. Dan heb ik wel een dikke “smile” op m’n gezicht staan.

In de ochtend hadden we dus redelijke thermiek maar net voor de lunch helemaal niets meer, de lucht was zo plat als een dubbeltje. Gelukkig was ronde 3 groep 3 net geëindigd, dus precies op tijd voor de lunch.

De eerste ronden hadden helaas ook schade opgeleverd, de RES-Dart moet terug naar de hangar. Deze heeft weer wat lijm nodig. Gelukkig vandaag de enige met schade.

In de middag steeg de temperatuur, ook liet het thermisch briesje zich weer zien. Dus de ronden 4 t/m 6 verliepen weer met de nodige stijgers en ja, waar stijgers zijn zijn er ook dalers. Niet altijd even makkelijk maar wel leuk, vooral omdat het hoog starten niet mogelijk was met deze lage windsnelheden.

Na ronde 6 hadden we het wel gehad, deze temperaturen eisen fysiek hun tol. Samen besloten we dat we een prachtige RES-dag hadden gehad. Doordat iedereen de score via hun mobiel in Gliderscore hadden ingevoerd hadden we meteen een uitslag (had ik al verteld dat het een geweldig programma is ;-)). Natuurlijk worden de scorekaartjes nog gecontroleerd maar we hadden weer verdiende winnaars. Adrie, Sam en Arjen, proficiat!

Hopelijk weer tot ziens over 2 weken!
De uitslagen vindt je op de uitslagenpagina, de NK stand nar 4 ronden is daar ook te vinden.
De foto’s zijn te zien op de fotopagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.