De eerste van 2022

      Geen reacties op De eerste van 2022

Het was weer zover, de eerste NK RES-wedstrijd van 2022 ging beginnen. De paasdagen zouden bijna roet in het eten gooien maar we hadden al snel besloten dat we, bij mooi weer, op zaterdag zouden starten. Daarmee zou het paaseieren zoeken ook kunnen plaatsvinden.
Iedereen was ruim op tijd en 09:45u waren we al klaar met het uitzetten van het wedstrijdveld. Helaas hadden we al eerder 1 afmelding en later zouden nog 2 afmeldingen volgen. Dus hebben we ter plekke gekozen om een nieuwe loting te doen. Na de loting werd er nog een afmelding gedaan. Jammer maar we gaan starten. Na enkele proef startjes waren we klaar voor de wedstrijd, 10:25u werd de eerste ronde gevlogen.

We hadden een oosten wind die ruim 3,5m/s snelheid had en meteen al aardig opliep.
De wedstrijd startte met enorme thermiek in de eersten rondes, later nam de wind toe waarbij we uitschieters van 7.0m/s gemeten hebben. Dat was oppassen. En daar ging het ook wel eens fout. Tijdens een eerste start ging een shenshi de grond in, daar kon deze kist niet tegen. Daarna een uitschakeling door een simpel proefworp die helemaal verkeerd ging en de kist in een duikvlucht zich in de grond boorde. Deze X-res was uitgeschakeld. De betreffende deelnemer had ook schade aan zijn 2de kist dus voor hem was de wedstrijd over. De derde schade was een proefstartje in de pauze, een iets te harde afsprong (zoom) bij de start klapte de X-dream dubbel met een onvermijdelijke crash. De laatste schade was een onfortuinlijke mid-air in de start, twee kisten kwamen elkaar tegen in de start naar boven, De Kiwi raakte de ander kist aan de romp, de Kiwi kon daar niet tegen. Ook deze kwam onfortuinlijk terug ter aarde. Erg vervelend allemaal maar gelukkig kon die andere kist doorvliegen.
Zoals vermeld wakkerde de wind in de loop van de dag aan. Ballast werd veelvuldig gebruikt en aangevuld en gewisseld. In sommige gevallen kon ook die ballast geen verschil maken het was soms zo hard dalen dat sommige hun kist konden ophalen in een andere weiland met een 0-score tot gevolg. Zo’n wandeling doet je beseffen hoe snel zo’n vliegtuigje ver weg vliegt en dat je dus hoog genoeg moet zitten om het doel nog te kunnen halen.
Al met al een uitdagende eerste wedstrijd van het RES-seizoen. We hebben prachtige vluchten gezien waarbij deze kistjes zo hoog gaan dat ze heel snel, heel klein worden.
Toch hebben we ook geconcludeerd dat deze wind van vandaag de limiet is om het leuk te houden dus we zijn blij dat de wind-limiet op 6m/s blijft (voor dit seizoen).

En dan kunnen er uiteindelijk maar 3 met de dagprijsjes naar huis gaan, Loet, Lyckele en Sam, proficiat! Tijdens de prijsuitreiking werd ook de NK-bokaal van 2021 overgedragen aan NK winnaar van 2021: Lyckele. Hij mag deze bokaal het hele jaar thuis bewonderen.

Iedereen bedankt voor deze mooie dag en jullie deelname, graag tot de volgende wedstrijd op 1 mei a.s..

Groeten,
Willem

De uitslag van de dag is te vinden onder uitslagen. De foto’s zijn te vinden in de foto-sectie van deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.